Het Rijnland Model

Tijdens de SMT bijeenkomst van februari 2014 vertelde topspreker Jaap Peters over Het Rijnland Model.

Hij begon de avond met een fascinerend verhaal over de plofkip waarbij hij onderscheid maakte tussen chronos en kairos. Middels deze twee Griekse woorden voor tijd maakte Jaap inzichtelijk hoe organisaties te werk gaan en dat daar een keuze gemaakt kan worden.

Chronos en Kairos

Chronos staat voor chronologische tijd en kairos meer voor het unieke ogenblik. Chronos staat voor kwantitatieve organisatiemethoden terwijl kairos voor een kwalitatieve aanpak staat. Het productieproces van de plofkip is volgens Jaap een goed voorbeeld van organiseren volgens chronos waarbij de nadruk ligt op productie, kapitaal en winstmaximalisatie. Daartegenover staat de biologisch-dynamische veeteelt waarbij het draait om kwalitatieve input en output.

Het Rijnland Model

In veel organisaties zijn mensen een soort van plofkip tegenwoordig. Zonder na te denken werken ze door aan het behalen van gestelde doelen volgens de tijd van de klok. Geen benul van wat er in de wereld daaromheen gaande is, geen overzicht van het geheel en geen oog voor mogelijke oplossingen. Hierdoor is de energie van medewerkers binnen organisaties vaak ver te zoeken en worden kansen niet benut.

Door organisaties Rijnlands te laten werken, komt er meer ruimte voor kairos en daarmee meer oog voor het geheel. Met treffende voorbeelden gaf Jaap inzicht in het potentieel dat aanwezig is in situaties en hoe organisaties daar gebruik van kunnen maken.

Weg met de hark

In de structuur van organisaties dient iets te veranderen om op z’n Rijnlands te werken. In plaats van het welbekende lijn-stafmodel is het volgens Jaap van belang om de backoffice terug te zetten naar een ondersteunende functie en de professionals naar de voorgrond te laten komen. Op die manier maak je gebruik van de kennis en kunde van professionals en is er meer ruimte voor werken volgens kairos.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=L_cRpbLHJsM].

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.